Βιογραφικό Ιδρυτών

andreas-aggelopoulos-1
maria-aggelopoulou

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ – ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ
«ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ»

Ο Αδριανός Αγγελόπουλος γιός του Αγγελή και της Ελένης, γεννήθηκε στο Ανυφί το έτος 1887. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο τον χωριού του, ένα σχολείο που όπως ο ίδιος αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, ήταν δωρεά του άλλου μεγάλου ευεργέτου της πατρίδας μας, του Αβέρωφ.Μετά το Δημοτικό Σχολείο συνέχισε τις σπουδές του στο τότε Σχολαρχείο του Άργους. .Σε ηλικία 20 ετών, το έτος 1907, μετέβη στις Η.Π.Α., για την αναζήτηση καλύτερης τύχης και εργάστηκε σε έργα οδοποιίας ως απλός εργάτης.Το 1914, μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες συμπατριώτες του, επιστρέφει στην Πατρίδα, προκειμένου να την υπηρετήσει. Είχε ήδη ξεσπάσει η λαίλαπα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.Το 1922 νυμφεύεται την παντοτινή σύντροφο της ζωής του, Μαριγούλα, το γένος Λυκομήτρου, κάτοικο Αγίας Τριάδος.Το 1925 γίνεται ιδιοκτήτης παντοπωλείου και μεγάλης εκτάσεως καλλιεργήσιμης γης στην άσημη τότε πόλη YUBA CITY της Καλιφόρνιας.Το 1937, μετά από 23 χρόνια συνεχούς ξενιτιάς και σκληρής ζωής, μαζί με την σύντροφό του, επισκέπτονται την Πατρίδα και την γενέτειρά τους. Ήταν Κυριακή τον Πάσχα τον 1937. Οι Ανυφιώτες χόρευαν στ’ αλώνι μπροστά από το παλαιό σχολείο στη σημερινή πλατεία της Παναγίας. Ο Αδριανός, όταν τελείωσε ο χορός, ζήτησε από την ανεψιά του, να δει το σχολείο που και αυτός πήγαινε πριν από 40 χρόνια. Βλέποντας να επικρατεί η ίδια άθλια κατάσταση, ένιωσε λύπη και αγανάκτηση μαζί και τότε, όπως ο ίδιος γράφει, έκαμε την εξής προσευχή: «Θεέ μου βοήθησέ με να φτιάσω ένα καλό σχολείο για να φοιτούν τα μικρά παιδάκια και να μην υποφέρουν και αυτά, όπως υποφέραμε εμείς, όταν εγώ πήγαινα σχολείο».
Από το 1939 μέχρι το 1948 είναι ιδιοκτήτης μεγάλης φάρμας και από το 1949 ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις. Οι δουλειές του ζευγαριού πηγαίνουν πολύ καλά και το 1950 έχει εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό, για την ανέγερση καινούργιου και σύγχρονου σχολείου στο Ανυφί.Γράφει λοιπόν στον τότε Πρόεδρο της Κοινότητος Ανυφίου. «Επιθυμία μου είναι να κτίσετε ένα ωραίο Σχολείο που να είναι καμάρι όχι μόνο τον Χωριού αλλά και όλης της Αργολίδος».Τι σύμπτωσηόμως! Την ιδία ημέρα έγραφε και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Ανυφίου στον Αδριανό και τη Μαριγούλα, ζητώντας οικονομική βοήθεια για την ανέγερση καινούριου σχολείου.Οι επιστολές τους συναντήθηκαν κάπου εκεί στη μέση του Ατλαντικού .
Έτσι ο Αδριανός πήρε όλες τις πρωτοβουλίες, που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την ανέγερση αυτού του Σχολείου, αυτού του διδακτηρίου, που έγινε καμάρι όχι μόνο τον Ανυφιού αλλά και όλου του Νομού.Το 1959 είναι ο χρόνος ορόσημο για τον μεγάλο ευεργέτη. Σε ηλικία 70 ετών είναι φτασμένος επιχειρηματίας και τον βασανίζει η σκέψη πού θα επενδύσει την μεγάλη περιουσία του. Τελικά η απόφασή του ήταν να την επενδύσει για την ανάπτυξη της παιδείας στην Πατρίδα.Έτσι όπως ο Καπλάνης, ο Βαρβάκης, ο Ζάππας, ο Ανάργυρος και τόσοι άλλοι μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες, αρχίζει την υλοποίηση της αποφάσεώς του με την ανέγερση το 1961, τον 2ου Αγγελοπούλειου Δημοτικού Σχολείου στον Προφήτη Ηλία του Αγ. Αδριανού.
Συνεχίζει το χρονικό διάστημα 1963 – 1967, με την ανέγερση του 3ου Αγγελοπούλειου Δημοτικού Σχολείου στην Πουλακίδα, του 4ου Αγγελοπούλειου Δημοτικού Σχολείου στο Χώνικα, (Νέο Ηραίο σήμερα) και τέλος με την ανέγερση του Αγγελοπούλειου Γυμνασίου Αγίας Τριάδος (έδρας του τέως Δήμου Μιδέας που υπάγονταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ανυφί), στα εγκαίνια του οποίου δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, όπως επιθυμούσε, λόγω του επελθόντος θανάτου του, την 6η Φεβρουαρίου 1967, από καρδιακό νόσημα.Η τέφρα του επέστρεψε εδώ στη γενέτειρά του και τοποθετήθηκε στην αγκαλιά του πρώτου «πνευματικού του παιδιού», στο Αγγελοπούλειο Δημοτικό Σχολείο Ανυφίου, στις 2 Απριλίου 1967. Όμως το ζεύγος δε σταμάτησε εδώ. Πρόβλεψε και τη μετά θάνατον βοήθεια της ιδιαιτέρας τους πατρίδας.
Έτσι με την κοινή διαθήκη (συνδιαθήκη) των Μαρίας και Ανδρέου (Αδριανού) Αγγελόπουλου, που συντάχτηκε την 18 – 12 – 1959 στις Η.Π.Α. και δημοσιεύτηκε στις Η.Π.Α., συστάθηκε με το Π.Δ. 481 / 28 – 6 – 1976, το κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ», συνεχίζοντας την ευεργετική διάθεση και προσφορά των ιδρυτών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τον τέως Δήμο Μιδέας και την Αργολίδα ολόκληρη.